Närpes Hembygdsförening rf.
ÖJSKOGSPARKEN
BENGTSGÅRDEN
Bengtsgården, som i dag är Närpes Hembygdsförenings museum i Öjskogsparken, fanns ursprungligen i Näsby. Gården byggdes på 1700-talet och blev museum 1955. Den välbevarade gården beboddes av släkten Bengts. Två av bröderna Bengts, Carl och Oscar, växte upp här och blev kända konstnärer. Carl Bengts var tidvis medhjälpare
åt Akseli Gallén-Kallela.
I storstugan är inredningen i stort sett den samma som då gården beboddes på 1800-talet och man kan nästan se folket från förr slå sig till bords. Här finns alla de bruksföremål som då användes. En brudklänning med tillhörande lappkrona finns utställd i en av kamrarna och på vinden finns bland annat en leksaksutställning.
Släkten Bengts anfader kom i slutet av 1700-talet från Lappfjärd till Närpes, där han tog anställning som dräng på Bengts hemman i Öster Yttermark.
Med tiden kom han att bli ägare till hemmanet och antog namnet Bengts. Bonden Erik Anders Bengts (1842-1934) gifte sig med Anna Stina Mickelsdotter Nix (1844-1913). Tillsammans fick de barnen, Erik August, Carl Johan Erik, Ida Irene och Oskar Valentin.
Familjen flyttade till Näsby 1881 och började där driva gästgiveri i den byggnad som idag är ett museum.
Bengtgårdens öde har skiftat med åren. Under 1930 och 40-talen användes gården som epidemisjukhus och karelarnas husdjur inhystes i stall och fähus. Gårdsplanen användes på 60-talet som campingplats. Det var här Närpes Teater inledde sina friluftsföreställningar 1964.
Bengtsgården fanns i norra Näsby vid Ivars korsning fram till 1973, då den flyttades till Öjskogsparken.